lördag 19 januari 2008

Malcom Glazer

Om vi bortser från det mervärde som Glazer får i PR genom sitt förvärv av Manchester United och för resonemanget på helt finansiella grunder så ser det ut som följer.

En investering utförs med ett huvudmål och det är att tjäna pengar. En affärsman som Glazer tjänar inte sina pengar på att företagen han förvärvar gör ett bra resultat utan på följande vis.

När glazer köpte United använde han till stor del lånade pengar, de pengar som inte är lånade togs antagligen från någon form av fond/fonder där riskkapitalbolag samt privata investerare har fått gå in med pengar. För att göra förvärvet av United försvarbart måste därför Glazer leverera avkastning till investerarna.

Glazers arbete just nu går ut på att effektivisera verksamheten för att öka kassaflödet i bolaget Manchester United. Målet för Glazer är med stor sannolikhet att utföra de effektiviseringar som han ser som möjliga för att sedan sälja ut United igen till ett högre pris. Han kommer sedan använda pengarna han sålt bolaget för, till att betala sina lån och räntor, överskottet går till investerarna.

Värdet av ett företag är nästan uteslutande beroende av kassaflödet. observera att värdet inte är samma sak som köpeskilling. I en köpeskilling ingår även en eventuell premie, uppräkning för goodwill poster(egentligen företagets varumärkesvärde) För Glazer är dock kassaflödet i princip det man grundar värderingen på.

I fallet finns många oklarheter eftersom vi saknar tillförlitlig information (och kommer aldrig någonsin få den heller) därför kan endast hypotetiska resonemang föras men tankarna ovan är självklara ur ett finansiellt perspektiv.

Vad får då ett sådant affärsupplägg för konsekvenser för United som lag och inte som företag. Vi kan utröna följande:

1, Bakom Glazer finns en bottenlös brunn av pengar. Varje spelare som Glazer anser ger en värdeökning till united kommer Glazer att föra fram kapital för att united ska kunna köpa. Han vänder sig helt enkelt till sina fonder och tar pengar därifrån (kom ihåg så länge han levererar avkastning på laglig väg kommer ingen bry sig om hur han gör det) eller så lånar han pengar med Manchester Uniteds kassaflöde som säkerhet. Något högre ränta men räntor spelar ingen roll så länge investeringen ger en avkastning högre än räntan.

2, De saker i United som har en direkt koppling till kassaflödet (Biljettförsäljning, souvenirförsäljning osv) Kommer att mjölkas till max. Kom ihåg målet är att effektivisera bolaget United. Det finns inget mervärde för Glazer att ha en bra stämning på OT, därför ska det mycket till för att någon ska få rabatt på sina biljetter. Så länge det är fullsatt på OT och souvenirförsäljningen fortsätter öka kommer priserna på biljetter och souvenirer även de fortsätta öka.

3, Bakom alla beslut kommer det att finnas ett finansiellt rationellt tänkande vilket gör att besluten kommer vara relativt enkla att härleda och förstå.

4, Funktioner inom klubben som anses överflödiga kommer att rensas bort.

5, Det långsiktiga målet för Glazers kommer vara en försäljning av United. Långsiktig definieras med en tidsperiod av 4-6 år från nu. Försäljningen av United kommer bero på två saker: När Glazer anser sig ha uppnått uppsatta förbättringsmål samt konjunkturläget. Målet är givetvis ett så högt pris som möjligt.


//Sverpa

Sådär, nu vet ni det!

1 kommentar:

Anonym sa...

Den här bloggen handlar för mycket om fotboll! skärpning!