måndag 25 augusti 2008

Gästbloggare: Ekonomen

Hooray, det är den 25:e ni vet http://www.youtube.com/watch?v=C51aT5dNwQk&feature=related sådär när pengarna bara brinner i fickan, det finns ju så mycket att det vore nästan en synd att inte spendera, nödvändiga saker såklart. 2 kilo godis till helgen som kommer (kan möjligtvis ta slut innan så det behövs en påfyllning torsdag, fredag) Men era jävla nötter, hur tänker ni? Sen urminnes tider har människans behov sett ut följande: (på ett ungefär)

*Överlevnad, mat, vätska, närhet
*Skydd, att känna sig säker, tak över huvudet (läs hyra)
*Det vardagliga: Något annat att äta än kålrötter, nudlar och vatten
*Sen vidare, ni vet köpa hus, bil, och tillslut hamna på listan till klubbarna i södra Frankrike http://img401.imageshack.us/img401/5650/dompaur9.jpg

Hur som så finns det alltid folk som inte förstår det där med ekonomisk planering, eller så har de bara inget pengasinne, inte den uppfostran eller kanske bara kommer de från slummen i Brasilien där de blir rånade om de har för mycket pengar.

Hur svårt kan det egentligen vara?

Vanligtvis får du pengar en gång i månaden, vissa får mer, andra mindre och med bidragspolitiken som bedrivs i landet är det inte några större problem att gå runt utan att göra något alls mer än café fika på vardagarna (för skattebetalarnas pengar) vissa har även lyxen att få barnbidrag (även om min personliga filosofi lyder att du inte ska skaffa kids ifall du är beroende av bidraget från dom, spara det i en hög och ge barnen en bättre start efter gymnasiet istället) ponera att du har en inkomst på 20.000 efter skatt, du har fasta utgifter (hyra, telefon, el, bilkostnader) på 10.000 och du har då resterande 10.000 att leva på innan nästa inkomstdatum. Se då till att leva på det, köp inte saker du inte har råd med och poängen med kredit har jag fortfarande svårt att förstå. Personligen har jag klarat mig utmärkt på ett VISA-kort och aldrig tagit ett enda lån från banken.

Svårare än såhär är det inte
  • Vanligtvis får du pengar en gång i månaden, då ska de också räcka hela månaden
  • Det är inte fel att unna sig saker, det är fel att unna sig saker man inte har råd med
  • Lån ska undvikas i så stor mån som möjligt
  • Du är inte kung när din lön kommer, du har bara brist på ekonomsikt sinne
  • En buffert skadar inte, dyra saker kan gå sönder och behöva bytas ut.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Får du pengar över i månadens slut, BRÄNN DOM INTE BARA FÖR ATT DET KOMMER NYA, utan investera dom så att dom växer istället. Peace out. H

Anonym sa...

Det är mindre än 8% av Sveriges befolkning som tjänar mer än 30.000:-/mån. Så att få UT 20.000:- torde vara relativt ovanligt. Men jag förstod att du hade det som ett räkneexempel =)