söndag 16 september 2007

Chokladbollar och människovärde

DO har fått många reaktioner på en anmälan som gäller användningen av ordet ”negerboll”. Ett flertal personer som har kontaktat oss har jämställt ordet ”neger” med ord som svart eller vit. En annan uppfattning har varit att ordet ”negerboll” är ett inarbetat ord och inte används för att kränka någon.

DO menar inte att de som använder sig av ordet ”negerboll” behöver ha rasistiska eller onda avsikter. Det handlar snarare om okunskap och obetänksamhet. Men även då såras den som avses med ordet ”neger”. Värderingar förändras över tid och språkbruket brukar anpassas efter detta. Att försvara ordet genom att hävda att ”det har vi alltid sagt” håller inte. Det kan aldrig anses som bagatellartat att kränka en annan människa. En kvinna som skrev till oss uttryckte sin personliga upplevelse så här:

”Jag är kvinna född av svart far och vit mor i 30-talets Sverige, så jag vet mer än väl vad man har för avsikt när man använder det rasistiska skällsordet neger. Det används och upprätthålls av en enda orsak, att kränka och förnedra svarta med. Jag undrar också över vem som skall avgöra om ordet är kränkande eller inte. Är det dom som kränker eller är det vi som blir kränkta?”

”Elsa, svart och stolt men inte neger”

Även om ordet ”neger” tidigare varit vanligt i Sverige är det dags att välja andra, särskilt i offentliga rum. Ordet är på grund av sin historia starkt förknippat med slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde. Det finns inte längre några slavar och därmed inte några ”negrer”! Några av er som har kontaktat oss har jämfört ordet med finsk i finska pinnar och vit i vitkål. Den jämförelsen går inte att göra eftersom orden vit och finsk är neutrala ord. Numera finns ett brett önskemål bland personer med svart hudfärg att slippa beteckningen. En god utgångspunkt när man vill beskriva eller beteckna en person är att göra det just som personen själv önskar. Ord som t.ex. afrikan och svart är inte nedsättande.

Sedan 1 juli har vi en ny lag i Sverige som förbjuder diskriminering inom en rad olika samhällsområden, t.ex. inom varu- och tjänstesektorn., bostadssektorn, socialtjänsten och sjukvården. Den nya lagen är en anpassning av två EG-direktiv (2000/43/EG och 2000/78/EG) till svensk lag. Inom alla EU-länder finns alltså ett motsvarande skydd mot diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning. I detta sammanhang har ordet ”negerboll” aktualiserats genom att en person har skickat in en anmälan till DO.

Den nya lagen påverkar alla människor som befinner sig inom EU-området. Den ska också får oss att tänka om och utvärdera vissa ord som kan upplevas som kränkande. Du kan också fråga dig vad som är viktigast: Att få fortsätta använda ordet neger (och negerboll) eller att undvika att kränka en annan människas värdighet? DO:s ståndpunkt i detta fall är helt klar. Ordet ska inte användas överhuvudtaget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

LOL.
Jag använder vilket vokabulär jag vill. åhåh
Borde det inte vara så att den man tilltalar tar åt sig?
Tror inte "negerbollen" bryr sig : )
Å Jocke varför ha med en sån här artikel?

Anonym sa...

Skärpning! Bannlys ordet och gör dess mening starkare :S Kränkningen blir bara desto starkare ju mer uppmärksammat det blir.
Om folk bara fattade att vi inte lever i ett samhälle längre där neger betyder slav och träl. Men visst lev kvar i den tidseran.
Det är du som ser det så, inte jag :P