onsdag 23 maj 2007

Akta er!

Ok. Bland annat jag och många andra har förundrats över Liverpool. Inte hur laget kan komma till Champions League final, men ändå så kommer man 21 poäng efter mästarna. Ett flertal personer liknar Liverpool vid en sekt. Många av er kanske rycker på axlarna och tänker "nu har han druckit ett par öl för mycket". Jag är rädd att ni har helt fel. Ta en titt på detta:

"En mer strikt vetenskaplig terminologi har uppkommit med anledning av, eller i anslutning till, att flera nya religiösa och kulturella grupper bildades under 1800- och 1900-talet.."

Liverpool FC grundades 1892.

"Sekterna säger Wikström, fyller flera psykologiska funktioner för sina medlemmar, till exempel att marginaliserade och ensamma människor erbjuds ett socialt liv, och att absoluta sanningar "förklarar" roten till det onda för människor i kris."

Det tas hand om nya medlemmar i sekten, de får i uppdrag att sprida vidare budskapet om världens bästa klubb, med världens bästa supportrar. Roten till det onda är allt annat än Liverpool. Det finns inte en enda spelare eller lag som är bättre än Liverpool, alla som säger det är onda och dumma i huvudet, de förstår helt enkelt inte fotboll.

"Andra kritierier som Weber lyfter fram är att sekter är icke-traditionalister, radikala, världsfrånvända, samt kräver total underkastelse och ett tvångsmässigt kontrollerat religiöst utövande. För somliga grupper gick avståndstagandet så långt enligt Weber att de vägrade arbeta för staten och var "halvkommunistiska samfund".

"Det är deras way eller highway. Finns inget mellanting, allt är vitt och svart, antagligen Liverpool, eller så är du en idiot. Arbetslösheten är också ett problem i staden Liverpool där många försörjer sig genom att stjäla navkapslar.

"Sekten kännetecknas av social frivillighet vars medlemmar har till intention att leva strikt renlärigt och sammanbinds av att de genomgått en personlig upplevelse av helig förklaring (uppenbarelse). Sektmedlemmar lever avskilt från världen i små grupper och tar fasta på sina lagar framför salighet och förvärvad utvaldhet, det senare dock ofta undantaget ledaren. Sektens lagar står i motsättning till landets, samhällets eller kulturens. Inom gruppen uttrycker sektmedlemmar kärlek till varandra, på sätt som skiljer sig åt mellan olika sekter."

Som nämnt ovan, så lever de strikt lenlärigt, allt som kommer från Liverpool är sant och världsbäst. Tack vare Internet så har man märkt att olika sorters grupper (online-forum) ploppar upp överallt. Dock så är budskapet detsamma. Lagar är något som Liverpool står över. Alla har vi läst och hört allt från att spela i CL fast att man kom på femte plats i ligan. Till konstiga köp av spelare samt att få en förlust att se ut som en vinst.

"Han ställer upp fyra kriterier på en sekt: att den är sluten och manipulativ, att medlemmarna anser att de har den absoluta sanningen, att ledarstilen är auktoritär, och att den gör skarp åtskillnad mellan "goda medlemmar" och "onda ickemedlemmar".

Den punkten behöver jag inte ens kommentera. Den är så självklar och jag har redan rört den biten lite längre upp. Ledarstilen är auktoritär, In Rafa we trust. Rafalution. Allt han säger görs och sväljs med hull och hår.

"En religionssociologisk minimidefinition av sekt i sju punkter har gjorts av Roy Wallis:

1. Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna.
3. Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap.
4. Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning.
5. Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.
6. Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp.
7. Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv."

1. Det är inte vem som helst som kan bli sedd som en Liverpoolare. Nej. Ett bra förstasteg är att slå upp ordet objektivitet, lära sig det och sen glömma bort det helt och hållet.

2. Som sagt, fri talan är inte alltid bra och man utesluts lätt ur gruppen om man har en annan syn än att Liverpool är världsbäst med världens bästa skuld.

3. Det är ju självklart att världens bästa supportrar även har världens bästa kunskap om hur fotboll ska se ut och hur det ska spelas.

4. Ta en titt på Svenskafans, eller på andra Internet-forum och se vad folk tycker och tänker om Liverpool och deras supportrar.

5. Alla supportrar kan och vet allt. Efter bara ett litet tag så är de ute och propagerar och försöker hjärntvätta framtida medlemmar.

6. Du måste vara medlem på minst 3 olika forum, ett Liverpool-forum samt tre andra. Under din fritid ska du sitta och skriva en massa rappakalja, sprida det Liverpoolska budskapet.

7. Det går inte att gå och dega hela dagarna, nej. Som världens bästa supportrar så måste man veta mycket och kräver ditt totala engagemang. Att veta hur många inlägg Pennant, världens bästa yttermittfältare, slår per match är otroligt viktigt, även väldigt användbart.

"Grundaren av en sekt brukar få status av profet bland medlemmarna, jämför Familjen. Bland kristna sekter innebär det att ledaren ensam får en position mellan medlemmarna och Jesus. I sig är inte karismatiskt ledarskap ett kriterium på en sekt. Stalin utövade till exempel "karismatisk auktoritet" som ledare för Sovjetunionen blandat med andra, illegitima, maktmedel."

Det är från och till vem som egentligen är ledaren. Det finns alltid en ledare som är ansiktet utåt. Denna person brukar medlemmarna följa in i döden och han har ett levnadsår mellan 3-6 år innan det är dags att byta ut honom med en annan. Man måste ändra till det ibland, för ifall det går snett så måste man ju ha en syndabock, och nästa person i ledet blir hjälte. Som man såg när Gérard Houllier byttes ut mot Rafael Benítez. Rafa är just nu deras ledare utåt.

Vem som egentligen är ledaren för sekten kan man diskutera fram och tillbaka. Många experter vill få till det att det egentligen är Brian Barwick som är hjärnan bakom allt. Om du har fler tips eller fakta så är det bara till att höra av sig.

Akta er. Var beredda. Allting kan hända. Börja inte lyssna och tro på vad de säger. Helt plötsligt är ni fast. Medlemmarna kanske verkar snälla och lyhörda. De kanske rent av är eran bästa kompis. Vad ni än gör, gå inte in i fällan.

Tillägg: direktkopierat från liverpool-sidan på svenska fans

"3 tillägg??? Som inte ens blev 3 tillägg? Inazgi ligger ju 3 minuter bara han och bytena?? Sen blåser han av innan 3 minuter??? VA fan är det här??? Allvarligt??? "

"Vad som pågor bakom kulisserna kommer vi dödliga aldrig få veta om. "

"Och den tyska domaren såg den HANDSEN som avgjorde en CL-Final!!! "

"pinsam för fotbollen att milan vinner"

"Fanns inte många i röda tröjor som fick något från domaren ärligt talat. Men, men. Milan klarade av att ta det senast, vi skall inte vara sämre nu. "

"o domaren, va syssla han me blåser av 15 sekunder för tidigt"

"Det näst bästa laget vann idag, stort steg framåt."

"Trist att förlora mot ett Milan som är sämre och vinner på tur (helt ärligt nu). "

"2 saker avgjorde. Benitez usla taktik samt en brutalt mutad domare. Grattis Berlusconi vad kostade Fandel? "

"FYFAN I HELVETES JÄVLA BÖGKUK DRA ÅT HELVETE MILAN, DRA ÅT HELVETE ITALIEN, DRA ÅT HELVETE FUSKARE! "

"Grattis Italien till en köpt buckla, Liverpool klart bäst ikväll, en svart dag för fotbollen, måtte det aldrig ske igen, Fy FAN! "

"Det här måste vart köpt rakt av - och det är bland det största hyckleri skådespelet jag sett!!! ÄCKLIGT ! Jag mår illa! "

3 kommentarer:

Anonym sa...

Något för Gunte?

/J sa...

Gunte är inte riktigt med i sekten, Gunte är lite av ett mysterium, Liverpoolsupporter men kan ändå se opartiskt på fotboll. Lurigt helt enkelt men få honom gärna att läsa det.

Anonym sa...

Går även att läsa på muss.se, där texten publicerades för ett år sedan.